1974'ten günümüze

TBMM’de Engellilere Özel Hizmet Bankosu

comment : 0

75126

TBMM’de, TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı’nın “Engelsiz Meclis” projesi kapsamında, engelli, hamile, gazi ve şehit yakınları ile yaşlı ve hasta vatandaşların TBMM’yi ziyaretlerinde farklı ve özel hizmet alabilmeleri amacıyla, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’nde yer alan evrensel tasarım ilkesine uygun olarak tasarlanan “Özel Hizmet Bankosu” açtık.

Engelli milletvekillerimizin de davet edildiği Özel Hizmet Bankosunun açılış törenine AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, TBMM Genel Sekreter Yardımcıları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Bozoğlu, TBMM İdari Teşkilatı üst yöneticileri, TBMM personeli ve vatandaşlar katıldı.

Açılış töreninde bir konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Gürsoy Erol, Meclis’in her geçen gün engelsiz olma yolunda önemli çalışmaları hayata geçirdiğini, Meclis’te 2005’te engelliler ulaşım sıkıntısı yaşandığını ancak artık her engel grubu her yere rahatlıkla ulaşılabildiğin söyledi. Erol, ilgililere teşekkür ederek, Meclis’in bu alandaki çalışmalarının tüm kurumlara örnek olmasını diledi.

Özel Hizmet Bankosunun amacı; engelli, yaşlı, hamile, hasta ve yeterli derecede okuma yazma bilmeyenler gibi yaşamda özel desteğe gereksinim duyan ziyaretçilerimize yardımcı olmaktır. Bu Bankonun bir diğer amacı şehit yakınları ve gazilere de TBMM’ye geldiklerinde özel hizmet vermektir.

Özel Hizmet Bankosu Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde yer alan “Evrensel Tasarım İlkeleri” göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. Burada kullanılan özel bir sistem (indüksiyon döngü sistemi) sayesinde, işitme cihazı kullanan ziyaretçilerimizin bankodaki görevliyle arka plandaki seslerden arınmış şekilde daha kolay iletişim kurmaları sağlanmaktadır.

Bankomuzda görme engelli ziyaretçilerimize Braille Alfabesiyle hazırlanan ziyaretçi yaka kartları sunulmaktadır. Fiziksel engeli bulunan veya hasta ziyaretçilerimize refakatçi personel ve araç desteği yine bu Bankodan sağlanmaktadır.

Engelsiz Meclis Projesi kapsamında bugüne kadar şunları yaptık:

İşitme ve Konuşma Engellilere Yönelik İletişim Merkezi: İşitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızın cep ve ev telefonlarının mesajlaşma özelliğini kullanarak Meclisimizin hizmetlerine erişim sağlamak amacıyla 420 75 00 numaralı hattı kullanıma açtık. Bu numaraya gönderilen kısa mesajlarla engelli vatandaşlarımızın milletvekillerimizden randevu almalarını da sağlıyoruz. Bu uygulamamıza ilişkin hazırladığımız bir kamu spotu tüm ulusal televizyon kanallarında yayınlandı.

Braille Alfabesinde Yayınlar: Görme engelli ve az gören vatandaşlarımıza yönelik olarak ayrıca TBMM Tanıtım Kitapçığı, 24. Dönem Milletvekili Albümü, yerleşkemizin el haritası ve Bahçe Lokanta mönüsünü de Braille Alfabesiyle hazırlayarak hizmete sunduk.

Web Sayfamızdaki Yenilikler: İnternet sitemizde de görme engellilere yönelik özel bir bölüm hizmete sunarak ana sayfadan erişim sağlanan birçok bilgiye sesli olarak ulaşmalarını sağladık. Sitemizi ekran okuma programlarıyla uyumlu hale getirdik. Sitenin bu bölümünden Genel Kurul tutanaklarına da sesli olarak ulaşılabiliyor.

TBMM Personeline Eğitim: Engelli vatandaşlarımıza doğru hizmet vermenin en önemli unsurunun gerekli düzenlemelerin ve hizmetlerin yanı sıra “eğitim” olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede Engellilerle Doğru ve Kolay İletişim broşürü hazırladık ve personelimize bu konuda eğitimler verdik. Personel eğitim çalışmalarını dönemsel olarak tekrarlıyoruz. Bu noktada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının sağladığı uzmanlık desteğine teşekkür ediyorum.

Fiziki Mekanların Erişilebilirliği: Bu dönemde, TBMM yerleşkesi ve binalarının engellilerin erişebilirliğine uygun hale getirilmesi için birçok düzenlemeyi hayata geçirdik. Ziyaretçilerimiz için engelli rampaları, engelli asansörü, yer işaretleri tesis ettik. Tüm park alanlarında engelli araçlarına ayrılmış park yerlerimiz bulunmaktadır. Söz konusu çalışmaların tamamını engellilerin de görüşlerini alarak gerçekleştirdik. Bu konuda bizlere destek veren tüm STK’na teşekkür ediyor, işbirliğimizin devamını diliyorum.

Engelli Okullarını Meclis’e Davet: Okullarla ve STK’larla işbirliğimiz de memnuniyet verici bir düzeyde devam ediyor. Engelli öğrencilerimizin öğrenim gördüğü okulları TBMM’ye davet ediyoruz ve rehberli tur gerçekleştiriyoruz. Ayrıca engellilerle milletvekillerimizi ve çalışanlarımızı bir araya getiren çeşitli spor etkinlikleri de düzenliyoruz.

Mavi Kapak Kampanyası: Meclisimizde plastik atık kutularında mavi kapak ve her türlü plastik malzemeyi toplayarak tekerlekli sandalye bağışı yapıyoruz.

Dr. İRFAN NEZİROĞLU

TBMM Genel Sekreteri